Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-05-09@03:05:45 GMT

سنگ کلیه چیست؟ + علائم و درمان

تاریخ انتشار: ۳ بهمن ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۴۲۰۷۴۳۹

سنگ کلیه چیست؟ + علائم و درمان

سنگ کلیه یکی از دردناک‌ترین و شایع‌ترین بیماری‌های کلیوی است که هر کس می‌تواند در زندگی تجربه کند؛ علائم و روش‌های درمانی سنگ کلیه مورد توجه کاربران فضای مجازی است.

به گزارش سرویس ترجمه ایمنا، کلیه‌ها جز اندامی حیاتی است که در دفع مواد زائد بدن مهمترین نقش را دارد؛ در بعضی موارد این مواد دفعی باعث ایجاد اجسام سفت و سنگ مانندی در اندازه‌های مختلف به نام سنگ کلیه می‌شود که می‌تواند در هنگام دفع بسیار دردناک باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

سنگ‌های کلیه در واقع رسوباتی از جنس مواد معدنی و نمک است که در کلیه‌ها تشکیل می‌شود. جنس سنگ‌های کلیه معمولاً اگزالات کلسیم است؛ سنگ کلیه دارای ساختاری کریستالی است و گاهی به اندازه یک توپ گلف رشد می‌کند.

علائم و نشانه‌های سنگ کلیه

تا زمانی که سنگ کلیه حرکت نکرده و وارد مجاری ادراری نشده است، ممکن است هیچ علامتی را نشان نداده که بنام سنگ‌های خاموش معروف است. علائم سنگ کلیه ممکن است شامل درد شدید پهلو، پشت و زیر دنده‌ها، احساس سوزش و درد هنگام ادرار ، ادرار صورتی، قرمز یا قهوه‌ای، ادرار دارای بوی ناخوشایند، تهوع و استفراغ، نیاز مداوم به ادرار کردن، ادرار کردن بیشتر از حد معمول، تب و لرز و کاهش حجم ادرار می‌شود.

علل ابتلاء به سنگ کلیه

بزرگ‌ترین دلیل ابتلاء به سنگ کلیه تولید کمتر از یک لیتر ادرار در روز است، به همین دلیل بروز سنگ کلیه در نوزادان نارس که مشکلات کلیوی دارند بسیار شایع است. بر اساس گزارش مؤسسه ملی دیابت و بیماری‌های گوارشی و کلیوی آمریکا (NIDDK)، مردان بیشتر از زنان دچار این بیماری می‌شوند. سابقه بیماری خانوادگی نیز می‌تواند خطر ابتلاء به سنگ کلیه را افزایش دهد. دیگر عوامل تأثیرگذار بر ابتلاء به سنگ کلیه شامل کمبود آب بدن، چاقی، یک رژیم غذایی با مقادیر بالای پروتئین، نمک یا گلوکز، پرکاری پاراتیروئید، جراحی بای‌پس معده، بیماری‌های التهابی روده که جذب کلسیم را افزایش می‌دهد و مصرف داروهای ضد تشنج می‌شود.

تشخیص سنگ کلیه

برای تشخیص سنگ کلیه راه‌های متنوعی وجود دارد، از جمله این راه‌ها می‌توان به سونوگرافی اشاره کرد، در سونوگرافی کلیه‌ها و مثانه و مجاری ادراری معمولاً وجود یا عدم وجود سنگ کلیه تشخیص قطعی داده می‌شود و پزشک در صورت وجود سنگ کلیه به سمت درمان پیش می‌رود. از طریق آزمایش آنالیز ادرار نیز می‌توان به وجود سنگ کلیه پی‌برد.

روش‌های درمان سنگ کلیه

سنگ‌کلیه تا زمانی که از کلیه و مجاری ادراری دفع نشود، ممکن است برای فرد خطرناک باشد و جداشدن آن از جداره این مجاری می‌تواند باعث ایجاد دردهای وحشتناک در کلیه‌ و مجاری شود؛ بنابراین با توجه به اندازه این سنگ‌ها که در سونوگرافی کلیه‌ها، مثانه و مجاری اداری مشخص می‌شود، پزشک معالج ممکن است درمان‌های مختلفی برای بیمار در نظر بگیرد. مهمترین و بهترین درمان سنگ کلیه نوشیدن حداقل ۶ یا هشت لیوان آب در روز است، اما درمان‌های دیگری نیز وجود دارد که در ادامه به آن‌ها می‌پردازیم:

داروهای سنگ کلیه

برای تسکین درد ناشی از سنگ کلیه به داروهای مسکن و برای رفع عفونت ناشی از آن به داروهای آنتی‌بیوتیک نیاز است. بیماران می‌توانند برای تسکین درد خود از داروهایی مانند ایبوپروفن، ناپروکسن و استامینوفن استفاده کنند. ممکن است پزشکان به منظور جلوگیری از تشکیل سنگ‌های کلسیمی یک داروی حاوی فسفات تجویز کنند، همچنین پزشکان معمولاً برای کاهش سطح اسید اوریک در خون و ادرار، داروی آلوپورینول را تجویز می‌کنند، در بعضی موارد این دارو ممکن است سنگ‌های اسید اوریک را حل کنند.

قوی‌ترین قرص دفع سنگ کلیه

پزشکان متخصص کلیه و مجاری ادرار داروهای خاصی برای دفع سنگ کلیه تجویز می‌کنند، برای نمونه، با توجه به اینکه بیشترین انواع سنگ‌های کلیه کلسیمی هستند، پزشکان معمولاً داروهایی که باعث افزایش حجم ادرار می‌شوند را تجویز می‌کنند. تیازیدها از جمله داروهای قوی هستند که باعث افزایش حجم ادرار در طول روز می‌شوند و از این طریق باعث دفع سنگ کلیه خواهند شد.

سنگ شکن کلیه

در صورتی که درمان سنگ کلیه با دارو و روش‌های درمان خانگی به سرانجام نرسد، باید از روش‌های دیگر استفاده کرد. یکی از این روش‌ها سنگ شکن است که سنگ‌های بزرگ را با امواج صوتی از خارج بدن می‌شکنند تا راه حالب به مثانه را باز کنند. این روش به بیهوشی نیاز دارد و باعث کبودی در شکم و کمر یا خونریزی در اطراف کلیه می‌شود.

جراحی سنگ کلیه

در روش جراحی سنگ کلیه، پزشکان سنگ‌های موجود در کلیه را از طریق یک برش کوچک در پشت شما برمی‌دارد. زمانی که سنگ باعث انسداد و عفونت شده باشد، به کلیه آسیب وارد کند، اندازه سنگ آنقدر بزرگ باشد که نتوان آن را دفع کرد، پزشکان عمل جراحی را توصیه می‌کنند.

یورتروسکوپی

زمانی که سنگ در حالب یا مثانه گیر کند، متخصصین با ابزاری به نام یورتروسکوپی آن را بر می‌دارند. بدین صورت که یک سیم کوچک به همراه یک دوربین به مجاری ادراری و مثانه منتقل می‌شود، و سپس برای برداشتن سنگ اقدام می‌کنند و بعد از آن سنگ برای آنالیز به آزمایشگاه فرستاده می‌شود.

روش‌های خانگی دفع سنگ کلیه

نوشیدن آب یکی از ساده‌ترین روش‌ها برای جلوگیری و دفع سنگ کلیه است، مصرف هشت لیوان آب در روز ممکن است به آسان کردن فرآیند دفع سنگ کلیه کمک کند. لیمو حاوی سیترات است که به تجزیه رسوبات کلسیم کمک می‌کند و رشد آن‌ها را کند می‌کند، بنابراین نوشیدن آب حاوی چند قطره لیمو قبل از غذا باعث کاهش ایجاد سنگ کلیه می‌شود. سرکه سیب نیز حاوی اسید سیتریک است که به حل شدن کلسیم کمک می‌کند، نوشیدن دو قاشق سرکه سیب به همراه یک لیوان آب ممکن است مانع پیشرفت سنگ کلیه شود. کرفس حاوی آنتی اکسیدان و ترکیبات شناخته شده برای افزایش تولید ادرار است، اضافه کردن کرفس به وعده‌های غذایی به طور منظم می‌تواند علاوه بر اینکه خطر ابتلاء به سنگ کلیه را کاهش دهد، به بهبود علائم آن نیز کمک کند. لوبیا حاوی مقدار زیادی منیزیم است که باعث تسکین علائم سنگ کلیه می‌شود و خطر ابتلاء به این بیماری را کاهش می‌دهد. متخصصان معتقد هستند که آب انار دارای خواص آنتی اکسیدانی و ترکیبات خاصی است که اسیدیته ادرار را کاهش می‌دهد و تشکیل سنگ را دشوارتر می‌کند.

کد خبر 550533

منبع: ایمنا

کلیدواژه: سنگ کلیه سنگ كليه و مجاري ادراري درمان سنگ کليه پيشگيري از سنگ کليه روش های پیشگیری از سنگ کلیه تشخيص سنگ کليه علائم سنگ کليه روش های درمان سنگ کلیه جراحي سنگ کليه روش تشخیص سنگ کلیه انواع سنگ کليه عکس سنگ کلیه درمان سریع سنگ کلیه دفع سنگ کلیه با آبلیمو نوشیدنی مفید برای سنگ کلیه درمان خانگی سنگ کلیه راه خانگی دفع سنگ کلیه علائم کلیه درد اندازه سنگ کلیه شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق ابتلاء به سنگ کلیه مجاری ادراری دفع سنگ کلیه مجاری ادرار کلیه می شود کلیه ها سنگ ها روش ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۲۰۷۴۳۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سنگ کیسه صفرا: علل، علائم، درمان و افراد در معرض خطر

کیسه صفرا عضوی در بخش تحتانی کبد است که صفرای ترشح شده از کبد در آن تجمع یافته و هنگام نیاز از طریق مجرای صفراوی مشترک (CBD) به روده باریک ریخته می‌شود.

به گزارش ایسنا، سنگ های صفراوی رسوبات سخت شده مایع گوارشی به نام صفرا در کیسه صفرا هستند. همچنین اندازه آنها از کوچکی به اندازه یک دانه شن تا بزرگی به اندازه یک توپ گلف متغیر است.

دکتر «ایروینگ خورخه»، جراح عمومی مایو کلینیک در این باره می‌گوید: افرادی که درد و سایر علایم ناشی از سنگ‌های صفراوی را تجربه می‌کنند معمولاً نیاز به جراحی برداشتن کیسه صفرا دارند.

به گفته این متخصص، در این مواقع ممکن است درد شدید و ناگهانی در شکم یا کمردرد را تجربه کنید و حتی ممکن است حالت تهوع یا استفراغ داشته باشید.

دکتر خورخه می‌گوید: به طور معمول، علایم درد مرتبط با کیسه صفرا، درد همراه با وعده‌های غذایی است و معمولاً بعد از خوردن وعده‌های غذایی چرب رخ می‌دهد.

او می گوید دلایل متعددی وجود دارد که کیسه صفرا شما می تواند سنگ کیسه صفرا ایجاد کند. شایع ترین علت آن چیزی است که می خورید. رژیم غذایی سرشار از فیبر و کلسترول و چربی کم، خطر ابتلا را کاهش می دهد.

سنگ های صفراوی به دلیل عدم تعادل در ترکیب شیمیایی صفرا در داخل کیسه صفرا ایجاد می شوند. بنابراین، کلسترول صفرا بیش از حد بالا می رود و کلسترول اضافی به سنگ تبدیل می شود. اگر فردی اضافه وزن و دیابت داشته باشد و زیاد چربی مصرف کند، در معرض خطر بیشتری قرار دارد. در صورت مشاهده علایمی مانند درد مکرر در ناحیه شکم، اسیدیته شدن بیش از حد، حالت تهوع، استفراغ و ... به پزشک مراجعه کنید زیرا تاخیر در تشخیص می تواند منجر به عوارض دیگری شود.

دکتر خورخه می گوید: بومیان آمریکایی و جمعیت اسپانیایی تبار و همینطور زنان در خطر بیشتری برای ابتلا به سنگ کیسه صفرا هستند. همچنین با افزایش سن، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سنگ کیسه صفرا هستیم.

این متخصص اظهار کرد: وقتی سنگ کیسه صفرا داشته باشید، آنها خود به خود از بین نمی روند و درمان توصیه شده، جراحی برای برداشتن کیسه صفرا است.

به گزارش نشریه تخصصی «مدیکال اکسپرس»، دکتر خورخه می گوید: این عضوی از بدن است که مردم می توانند بدون آن زندگی کنند و هیچ عواقب طولانی مدتی ناشی از برداشتن آن نداشته باشند.

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • هندوانه، راهی شیرین برای دفع سنگ کلیه
  • چطور با هندوانه به جنگ سنگ کلیه برویم؟/ یک روش ساده و نتیجه‌بخش
  • چه مقدار آب برای سلامت کلیه‌ها لازم است؟
  • میوه تابستانی که سنگ کلیه را پودر می‌کند
  • دم گیلاس؛ معجونی شفابخش برای درمان بیماری‌ها
  • هندوانه پخته سنگ کلیه را پودر می‌کند + طرز تهیه
  • معجزه آب سیب‌زمینی برای سلامت کلیه و کبد
  • سنگ کیسه صفرا: علل، علائم، درمان و افراد در معرض خطر
  • توصیه‌هایی برای مقابله با بیماری آسم
  • دم گیلاس ؛ معجونی شفابخش برای درمان بیماری‌ها