Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-05-09@07:28:41 GMT

انواع سنگ کلیه و روش‌های درمان آن

تاریخ انتشار: ۲۳ بهمن ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۸۶۹۶۲۴

انواع سنگ کلیه و روش‌های درمان آن

سنگ کلیه معمولا به ذرات کوچک و سختی گفته می‌شود که در یک یا هر دو کلیه تشکیل شده و گاهی به داخل حالب انتقال پیدا می‌کند.

به گزارش سرویس ترجمه ایمنا، وجود مواد معدنی بیش از حد در بدن و در عین حال کمبود مایعات کافی، باعث تشکیل این اجسام سخت می‌شود. این سنگ‌ها ممکن است به رنگ‌های قهوه‌ای یا زرد و صاف یا زبر باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

یکی از حقایق دیگر در مورد سنگ کلیه این است که زنان و مردان هر دو به این بیماری مبتلا می‌شوند، اما احتمال ابتلای مردان تقریباً دو برابر زنان است. در ادامه شما را انواع سنگ کلیه، روش‌های تشخیص و درمان آن آشنا می‌کنیم:

علل ایجاد سنگ کلیه

تشخیص علت ایجاد سنگ کلیه دشوار است، اما این سنگ‌ها اغلب هنگامی ایجاد می‌شود که ادرار حاوی مقادیر بالای مواد معدنی مانند کلسیم، اگزالات و اسید اوریک باشد. برای روشن‌تر شدن این موضوع یک نوشیدنی حاوی پودر را در نظر بگیرید؛ اگر مایعات کافی به عنوان مثال آب یا آب‌میوه به پودر اضافه نکنید، تجمع یافته و به تکه‌های سخت و خشک تبدیل می‌شود. به همین ترتیب، فقدان ادرار کافی در بدن برای کاهش غلظت بالای مواد معدنی نیز منجر به تشکیل سنگ می‌شود. رژیم غذایی، چاقی، ابتلا به بعضی بیماری‌ها، مصرف داروهای خاص و سابقه خانوادگی داشتن سنگ کلیه، موارد دیگری است که احتمال ابتلا به این عارضه را افزایش می‌دهد.

انواع سنگ کلیه

سنگ‌های کلسیم: رایج‌ترین نوع سنگ کلیه است که صرفاً خوردن بعضی از غذاهای سرشار از اگزالات مانند ریواس یا مصرف مقادیر زیاد D می‌تواند احتمال ابتلا به آن را افزایش دهد. دریافت نکردن مایعات و آب کافی، تعریق زیاد و جبران‌نشدن مایعات از دست رفته بدن، باعث ایجاد این نوع سنگ کلیه می‌شود.

سنگ‎های سیستین: شیوع این نوع سنگ کلیه از همه موارد دیگر کمتر است؛ با ایجاد یک سنگ سیستین، احتمال تشکیل مجدد آن وجود دارد. ممکن است ابتلا به این نوع سنگ از طرف والدینی که هر دو تحت یک نوع جهش ژنتیکی قرار داشتند، به ارث برسد.

سنگ‎های استروویتی: عفونت‌ها به‌خصوص عفونت مجاری ادراری باعث ابتلا به سنگ استروویتی (Struvite Urinary Stones) می‌شود.

سنگ‌های اسید اوریک: خوردن مقدار زیادی پروتئین حیوانی باعث افزایش اسید اوریک در ادرار شده و در نهایت سنگی از جنس کلسیم یا فاقد آن تشکیل می‌دهد. عوامل خطرزا شامل نقرس، دیابت و اسهال مزمن نیز در ابتلا به این نوع سنگ‌ها موثر است.

علائم سنگ کلیه چیست؟

گاهی اوقات تا زمانی‌که سنگ حرکت نکند، هیچ علائمی بروز پیدا نمی‌کند. این سنگ می‌تواند درون کلیه یا درون لوله‌ای که کلیه را به مثانه متصل می‌کند، حرکت کند. علائم سنگ کلیه در افراد مختلف، متفاوت بوده و ممکن است شدت آن نیز متغیر باشد. این سنگ‌ها با علائمی مانند درد شدید در پهلوها، پشت، زیردنده‌ها، درد کشاله ران و پایین شکم، دفع دردناک ادرار و تکرر ادرار بیش از معمول آن، ادرار تیره، صورتی، قرمز یا قهوه‌ای، احساس نیاز به ادرار، تب و لرز (در صورت وجود عفونت) و مقادیر اندک ادرار همراه باشد.

چه موقع به پزشک مراجعه کنیم؟

اغلب افراد با احساس درد شدید به پزشک مراجعه می‌کنند. ناراحتی معده و استفراغ همراه با درد، تب و لرز همراه با درد و ادرار خونی یا دشواری در ادرار کردن، علائم دیگری است که نیاز به مراقبت‌های پزشکی دارد.

تشخیص سنگ کلیه

ابتدا پزشک پیشینه سلامت بیمار را بررسی کرده و او را معاینه می‎کند. سپس در صورت نیاز، آزمایشاتی برای عکسبرداری از کلیه‌ها و مجاری ادراری تجویز می‌کند. هنگامی‌که سنگ دفع شد، پزشک برای تشخیص نوع سنگ، آن را تجزیه و تحلیل می‌کند؛ این نتایج تشخیص بهترین شیوه درمان را برای بیمار فراهم می‌کند.

درمان سنگ کلیه

اگر سنگ کلیه کوچک باشد، ممکن است هنگام ادرار دفع شود. پزشک ممکن است برای انجام آزمایش، تشخیص نوع سنگ و پیشگیری از تشکیل مجدد سنگ، از بیمار بخواهد سنگ دفع‌شده را نگه دارد. اگر سنگ بزرگ‌تر باشد یا دفع نشود، پزشک می‎تواند از چند طریق سنگ را بشکند؛ بنابراین بدن در نهایت می‌تواند آن را دفع کند.

سنگ‌شکنی با امواج ضربه‌ای

سنگ‌شکنی با امواج ضربه‌ای، رایج‌ترین روش برای شکستن سنگ کلیه است؛ در این روش، از امواج ضربه‌ای برای تبدیل سنگ به تکه‌های کوچک استفاده می‌شود. سپس این تکه‌های کوچک توسط ادرار راحت‎تر دفع می‌شود. سنگ‌شکنی با امواج ضربه‌ای، حدود یک ساعت طول می‌کشد و معمولاً بیمار یک ساعت بعد از آن مرخص می‌شود. در این روش درمانی، برشی ایجاد نمی‌شود. برای کاهش درد پزشک در مورد گزینه‌های بیهوشی ملایم (با آرامبخش)، بیهوشی موضعی (بی‌حس‌کردن اندام در عین حال هوشیار ماندن بیمار) و بیهوشی عمومی با بیمار صحبت می‌کند.

آرتروسکوپی (arthroscopy)

در این روش، سنگ کلیه‌ها و حالب درمان می‎شود. پزشک از لوله‌ای نازک و انعطاف‌پذیر برای یافتن و حذف سنگ استفاده می‎کند و هیچ برشی در پوست ایجاد نمی‌شود. طی این عمل، بیمار هوشیار نخواهد بود. پزشک لوله را از طریق مثانه و مجرای ادرار به کلیه منتقل می‎کند؛ او پنس کوچکی برای از بین بردن سنگ‌های کوچک استفاده می‎کند. اگر سنگ‌ها بزرگ‌تر باشد، پزشک برای شکستن آن‌ها لیزر را از طریق لوله عبور می‌دهد. معمولاً، بیمار در همان روز درمان ترخیص می‌شود.

سنگ کلیه و جراحی

جراحی راه دیگری است که به دفع سنگ کلیه کمک می‌کند. در این روش پزشک برش کوچکی در قسمت پشت ایجاد کرده که به کلیه می‌رسد و از طریق آن، سنگ دفع می‌شود. پس از درمان با این روش، بیمار باید چندین روز در بیمارستان بستری شود.

پیشگیری از ایجاد سنگ کلیه

افراد مبتلا به سنگ کلیه، ممکن است در آینده در معرض خطرات بیشتری قرار گیرند. در صورت رعایت نکردن موارد احتیاطی، کلیه نیمی از افراد هفت سال بعد دچار سنگ مجدد می‌شود. برای پیشگیری از ابتلا به سنگ کلیه راه‌کارهای زیر توصیه می‌شود:

نوشیدن مقدار زیاد آب: (حداقل هشت لیوان آب در روز) یا مایعاتی مانند آب پرتقال، لیموناد یا لیموترش

کاهش مصرف سدیم و غذاهای شور: مقدار زیاد سدیم سطح کلسیم را در ادرار افزایش می‌دهد و این امر باعث تشکیل سنگ می‌شود.

نوشیدن و خوردن کلسیم کافی: این اقدام پیشگیرانه ممکن است کمی گیج کننده به نظر برسد، زیرا پزشکان معتقد هستند که مقادیر بالای کلسیم در ادرار می‌تواند باعث ایجاد سنگ شود، اما عدم مصرف مقدار کافی کلسیم نیز می‎تواند سطح اگزالات را در ادرار افزایش دهد. کلسیم علاوه بر ریواس در مواد غذایی دیگری مانند اسفناج، چغندر، دانه‎های سبوس، چیپس سیب‎زمینی و سیب‎زمینی سرخ‎کرده یافت می‌شود. بهتر است به جای مصرف مکمل، کلسیم را از مواد غذایی و نوشیدنی‌های سالم تأمین کنید.

پرهیز از خوردن بعضی از غذاها و نوشابه های بدون الکل: در صورت داشتن سابقه حداقل یکبار سنگ کلیه، کاهش مصرف پروتئین حیوانی ایده خوبی است. مصرف بعضی غذاها مانند تخم‌مرغ، اسفناج، چغندر، شکلات و آجیل و همچنین نوشیدنی‌های کولا (نوشیدنی شیرین و گازدار) با سنگ کلیه مرتبط است.

کد خبر 410103

منبع: ایمنا

کلیدواژه: سنگ سنگ كليه و مجاري ادراري سنگ کلیه بیماری کلیه بیماری های کلیوی عفونت ادراری علائم بیماری تشخیص روش های درمان پیشگیری شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق انواع سنگ کلیه ایجاد سنگ کلیه احتمال ابتلا نوع سنگ کلیه نوع سنگ مقدار زیاد اسید اوریک مواد معدنی سنگ ها اگر سنگ سنگ دفع

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۸۶۹۶۲۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آنچه باید درباره آسم بدانیم/ از باورهای غلط تا راه‌های درمان

به گزارش خبرگزاری مهر، محبوبه منصوری، با تاکید بر اینکه ریفلاکس معده می‌تواند حتی به صورت مخفی باعث بروز یا تشدید آسم شود گفت: علت این ریفلاکس نیز می‌تواند حساسیت غذایی باشد. پس حساسیت به غذاها، آلرژن‌های موجود در هوا از جمله گیاهی و حیوانی و یا قارچ‌ها می‌توانند در شروع یا تشدید حمله آسم نقش داشته باشند.

به گفته این فوق تخصص آسم و آلرژی تشخیص براساس معاینه بالینی و شرح حال بیماری صورت می‌گیرد و پزشک با توجه به معاینه بالینی و علائم فرد، سابقه بیماری، تشدید و بهبود علائم با یا بدون مصرف داروهای آسم به تشخیص می‌رسد. البته در بزرگسالان از اسپیرومتری و تست تنفسی نیز می‌توان برای تشخیص استفاده کرد.

وی به افراد به ویژه والدین توصیه کرد که در صورت مشاهده علائم ذکر شده به متخصص ریه و یا آسم و آلرژی مراجعه کنند و تاکید کرد: با توجه به مزمن بودن بیماری باید حتماً روند درمان بیمار پیگیری شود و فرد همواره تحت نظر پزشک باشد و مصرف و قطع داروهایش حتماً طبق تجویز وی صورت گیرد تا دچار پیشرفت یا حملات شدید بیماری نشود.

منصوری در ادامه تاکید کرد: آسم کاملاً ریشه کن نمی‌شود اما قابل کنترل است و یک بیماری ناتوان کننده و محدودکننده فعالیت‌های روزمره نیست، اگر بیمار به صورت منظم تحت نظر پزشک باشد می‌تواند یک زندگی عادی را تجربه کند.

وی، درمان آسم را شامل دو رویکرد پرهیز از مواجهه با عوامل محرک و درمان دارویی برشمرد و گفت: در صورت عدم امکان پرهیز از مواجهه با عوامل محرک می‌توان از واکسن یا ایمونوتراپی استفاده کرد.

منصوری خاطرنشان کرد: در صورتی که میزان آلرژن‌ها مانند گرده گیاهان در هوا بالا باشد افراد حساس باید سعی کنند در منزل بمانند و حوالی عصر پنجره‌ها را بسته نگاه دارند و در صورت تردد بیرون از منزل با وسیله نقلیه، از تهویه داخل ماشین استفاده کنند.

وی افزود: افرادی که به آلرژن مایت و حیوانات حساس هستند لازم است که با تمهیدات مختلف از این آلرژن‌ها دوری کنند.

تعویض مرتب ملحفه‌های تخت‌خواب، استفاده از جارو برقی‌های فیلتردار، اجتناب از خوابیدن روی زمین یا فرش‌های پرزدار، عدم خروج از منزل در هنگام آلودگی هوا، اجتناب از استعمال دخانیات، پرهیز از بوهای تند نظیر مواد شوینده از دیگر توصیه‌های این فوق تخصص آسم و آلرژی بود.

منصوری با تاکید بر پرهیز از استعمال دخانیات توسط افراد خانواده فرد مبتلا به آسم خاطرنشان کرد: بیماران آسمی نباید در معرض دود سیگار قرار گیرند و حتی هوای بازدمی فرد سیگاری حاوی مواد مضری است که باعث آزار و تشدید علائم بیمار می‌‎شود.

به گفته عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، درمان دارویی عمده در این بیماران شامل اسپری‌های کورتونی است که بسیار در درمان التهاب مجاری هوایی مؤثر است وعوارض داروهای مذکور در مقابل کمبود اکسیژن ناشی از آسم خیلی اندک است.

این فوق تخصص آسم و آلرژی تاکید کرد: بیماران نباید به دلیل ترس از عوارض این داروها درمان را رها کنند یا به جای انها فقط از اسپری سالبوتامول هنگام تشدید علائم استفاده کنند زیرا ممکن است به قیمت جان آنها تمام شود.

دانشیار دانشگاه، داروهای استروییدی استنشاقی را باعث ایجاد تحولی عظیم در درمان آسم عنوان کرد و گفت: مصرف منظم اسپری‌‎های استروییدی به صورت استنشاقی باعث کاهش بسیار زیاد مرگ و میر ناشی از آسم شده است.

به گفته منصوری، با مصرف منظم اسپری‌های استروییدی و عدم تماس با عوامل تحریک کننده می‌توان از پیشرفت بیماری جلوگیری کرد.

وی با اشاره به باورهای غلط برخی افراد گفت: متأسفانه برخی افراد از وابستگی به اسپری‌های استروییدی هراس داشته و از مصرف منظم دارو امتناع می‌کنند. درحالی که این اسپری‌ها اصلاً وابستگی ایجاد نمی‌کند و حتی از پیشرفت بیماری و حملات شدید آسم پیشگیری می‌کند.

به گفته این دانشیار دانشگاه جذب این اسپری‌ها موضعی بوده و هیچ اثر سویی بر روی سایر ارگان‌های بدن ندارند. باید طبق تجویز پزشک استفاده شود و قطع آن‌ها نیز صرفاً با نظر پزشک و به صورت تدریجی انجام شود.

فوق تخصص آسم و آلرژی بیمارستان کودکان مفید افزود: سایر داروهایی که فرد مبتلا به آسم در هنگام تنگی نفس مثل سالبوتامول مصرف می‌کند اگر طولانی مدت مصرف شوند برای بیمار عوارض خواهند داشت؛ زیرا این داروها قادر به کنترل آسم نیستند و فقط در شرایط حاد و تنگی نفس شدید به بیمار کمک می‌کند.

وی خاطرنشان کرد: وقتی پزشک به دلیل علائم حاد و مکرر وطولانی مدت آسم برای بیماراسپری‌های استروییدی تجویز می‌کند اما بیمار از استعمال دارو امتناع می‌کند، احتمال دارد بیمار با حملات شدید تنگی نفس به اورژانس بیمارستان مراجعه کند. در این شرایط برای رفع حمله آسم از دوزهای بالای تزریقی کورتون در بیمار استفاده می‌شود که به مراتب عوارض بیشتری از اسپری‌های تنفسی دارد.

منصوری با اشاره به این که عوارض کورتون‌های تزریقی تا مدت‌های طولانی در بدن فرد باقی می‌ماند تاکید کرد: با آموزش و آگاهی دادن به بیماران در خصوص مزایای استفاده از اسپری‌های استروییدی باید شرایطی ایجاد کنیم که بیمار دچار حملات شدید آسم و در نتیجه مجبور به مصرف کورتون‌های تزریقی یا خوراکی نشود.

وی، تصور بیمار یا خانواده وی مبنی بر اینکه آسم پایان زندگی است را از دیگر باورهای غلط جامعه عنوان کرد و افزود: آسم یک بیماری شایع در جهان است و بیمار با درمان‌های جدید و مصرف‌اسپری‌ها و تحت نظر پزشک بودن می‌تواند عمر طبیعی با فعالیت‌های عادی و زندگی کاملاً نرمال داشته باشد.

منصوری در خاتمه به مبتلایان آسم توصیه کرد با داشتن سبک زندگی سالم از جمله تغذیه سالم، پرهیز از فست فودها، فعالیت مناسب، مصرف ویتامین D کافی، می‌توانند سیستم ایمنی خود را تقویت کرده و باعث کاهش شدت پیشرفت بیماری خود شوند.

کد خبر 6101071 حبیب احسنی پور

دیگر خبرها

  • آنچه باید درباره آسم بدانیم/ از باورهای غلط تا راه‌های درمان
  • هندوانه، راهی شیرین برای دفع سنگ کلیه
  • چطور با هندوانه به جنگ سنگ کلیه برویم؟/ یک روش ساده و نتیجه‌بخش
  • چه مقدار آب برای سلامت کلیه‌ها لازم است؟
  • میوه تابستانی که سنگ کلیه را پودر می‌کند
  • دم گیلاس؛ معجونی شفابخش برای درمان بیماری‌ها
  • هندوانه پخته سنگ کلیه را پودر می‌کند + طرز تهیه
  • معجزه آب سیب‌زمینی برای سلامت کلیه و کبد
  • چرا بدن درد می‌گیریم؟
  • دم گیلاس ؛ معجونی شفابخش برای درمان بیماری‌ها